CAMPANIE DE INFORMARE-privind condițiile de acordare a stimulentului educațional sub forma de tichet social pentru gradiniță

CAMPANIE DE INFORMARE-privind condițiile de acordare a stimulentului educațional sub forma de tichet social pentru gradiniță

 

CAMPANIE DE INFORMARE

privind condițiile de acordare a stimulentului educațional sub forma de tichet social pentru gradiniță

Stimulentul educațional se acordă:

  • în baza Legii nr.248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.
  • G. nr.15/2016 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit ART.1:

(1) În scopul stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate și al creșterii accesului la educație a acestora, se instituie stimulentul educațional, sub formă de tichete sociale.

(2) Stimulentul educațional se acordă în cadrul unui program de interes național, potrivit prevederilor art. 9 alin. (2) ș(5) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Finanțarea acordării stimulentului educațional se face din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinație.

Cine beneficiază de stimulent educațional?

          Începând cu data de 1 ianuarie 2024 acesta este acordat familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copii, cuantumul acestuia, criteriile și procedura de acordare și de decontare, precum și majorarea valorii acestuia fiind reglementate prin raportare la Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune și prin normele metodologice de aplicare a acestei legi, care se aplică în mod corespunzător.

         Stimulentul educațional se acordă și copiilor aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform art.104 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depășesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii.

         Începând cu data de 01.01.2024 stimulentul educațional este acordat familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copii, iar cuantumul acestuia se stabilește în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, în conformitate cu prevederile art.18 raportat la art.8 si art. 9 din Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune

           Stimulentul educațional se acordă:

  • din oficiu pentru situația prevăzută la art.2 alin. (1), după caz, odată cu stabilirea dreptului de venit minim de incluziune care include componenta ajutor pentru familia cu copiii sau după acordarea acestuia, persoanei care este și titularul dreptului;
  • pe bază de cerere, pentru situația prevăzută la art.2 alin.(2).

ATENȚIE:

  • Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.
  • În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.
  • Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:
  1. a)absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;
  2. b)învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

Valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,2 ISR, exprimat în lei (133), pentru fiecare copil înscris la grădiniță, beneficiar al stimulentului educațional.

         Stimulentele educaționale acordate sub forma tichetelor sociale sunt utilizate pentru achiziționarea produselor alimentare, de igienă, a produselor de îmbrăcăminte și/sau a rechizitelor.

Este interzisă utilizarea tichetelor pentru achiziționarea de tigări și/sau băuturi alcoolice ori valorificarea acestora prin transformarea în bani.